9 Απρ 2009

Σπιτικό τσουρέκι

Υλικά που θα χρειαστείτε:

3 κιλά αλεύρι σκληρό(κατά προτίμηση «Κούλα»)
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τύπου φαρινάπ
1 φακελάκι μπέκιν παόυντερ ή 3 κουταλάκια κοφτά του γλυκού
2 κάψουλες βανίλιες
8 αυγά μεγάλα ή 10 μικρά
Ξύσμα και χυμό ενός μεσαίου πορτοκαλιού
250 γραμμάρια μαγιά νωπή ή ξερή
400 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος λιωμένο
800 γραμμάρια γάλα
1300 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια μαχλέπι κοπανισμένο
2 φακελάκια κακουλέ κοπανισμένο
2 κροκάδια αυγού αραιωμένα με ελάχιστο νερό για επάλειψη
1 πακέτο αμυγδαλάκι άσπρο φιλέ για στόλισμα ή 1 πακέτο σουσάμι αν προτιμάτε

Εκτέλεση:

Σε δυο ποτήρια ζεστό νερό, όχι καυτό, λιώνουμε τη μαγιά και ρίχνουμε 1 κούπα αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει χυλός. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος(40 βαθμούς κελσίου περίπου), σκεπασμένο με μεμβράνη ασφαλείας τροφίμων για να φουσκώσει. Εν τω μεταξύ βράζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη ώστε να λιώσει. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι, τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρώς. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο ίσα-ίσα να «βραχούν». Προσέχουμε να μην είναι καυτό το γάλα και μετά ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και ρίχνοντας ταυτόχρονα σιγά-σιγά το λιωμένο βούτυρο. Μην παραζυμώσετε ! Είναι πιθανό η ζύμη να κολλάει και να μην απορροφηθεί αμέσως όλο το βούτυρο. Μην ανησυχήσετε, και μην ρίξετε άλλο αλεύρι για να μην γίνουν τα τσουρέκια σκληρά. Αφήστε σε ζεστό μέρος τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη για 1 ώρα. Όταν την ξαναδείτε θα παρατηρήσετε ότι δεν κολλάει πια και έχει απορροφήσει όλο το βούτυρο. Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη και πλέκετε πλεξούδες, το μέγεθος των οποίων επιλέγετε εσείς, απλά έχετε υπόψην ότι θα διπλασιαστούν στο ψήσιμο τα τσουρέκια σας ως προς τον όγκο. Τα αφήνετε για τελευταία φορά σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για 30 λεπτά και μετά τα αλείφετε με το μείγμα νερού και κρόκων και πασπαλίζετε με αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 20 με 30 λεπτά ,ανάλογα το φούρνο, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: